Lehed

kolmapäev, 17. juuni 2015

Küpsise kräsupea

Tahtsin midagi lihtsasti valmistatavat teha ning leidsin taaskord Ragne blogist huvitava retsepti, mis asub SIIN.

Tegin suurema koguse, millest sain kolme küpsisekihi korrusega koogi, lisaks pealmisele kihile jätkus veel küpsisepuru hapukoore sisse. Glasuuri jaoks kasutasin umbes poole detsiliitri jagu rohkem hapukoort, sellevõrra oli ka glasuur paksem. Moosi asemel kasutasin murelikompotti ning panin need glasuuri alla.
Kahjuks poes käies sain ainult 2 pakki tumedaid Selga küpsiseid, need olid viimased pakid riiulis ja  heledad olid täiesti otsas ning olin sunnitud Kalevi omasid võtma. Üldiselt eelistan Selga küpsiseid. Need on nõks suuremad, kui Kalevi omad, lisaks on pakis üks küpsis rohkem ning on pehmemad ja imavad paremini kreeme endasse. Lisaks meeldib ka nende maitse mulle rohkem. Ma ei ütle, et Kalevi küpsised halvad on, lihtsalt Selga küpsised on rohkem minu maitse järgi ning küpsisetordi puhul on minumeelest need parem valik.

Originaalretsept:

  • 2 pakki heledaid küpsiseid (soovitan Selgat)
  • 1 pakk tumedaid küpsiseid, kakaoga
  • 500 g hapukoort
  • paksemat moosi

Glasuur:
  • 2 sl võid
  • 2 sl suhkrut
  • 2 sl kakaod (magustamata)
  • 1 dl hapukoort


Minul kulus:

  • 3 pakki heledaid küpsiseid
  • ~1,5 pakki tumedaid küpsiseid
  • ~750 g hapukoort

Glasuuri jaoks:
  • 4 sl võid
  • 4 sl suhkrut
  • 4 sl kakaod (magustamata)
  • ~2,5 dl hapukoort
  • Murelikompott glasuuri alla


Lao alusele heledatest küpsistest põhi. Kata hapukoore kihiga. Selle peale aseta tumedate küpsiste kiht. Kata see uuesti hapukoore kihiga. Lao veel üks kiht heledaid küpsiseid ning alles jäänud küpsised purusta väiksemateks tükkideks ja sega ülejäänud hapukoorega. Kalla see kõige pealmiseks kihiks. Aseta külma tahenema kuni ööpäevaks.
Enne serveerimist valmista glasuur. Selle jaoks sulata või, lisa suhkur. Sega pidevalt kuni suhkru sulamiseni. Seejärel lisa kakao ja hapukoor. Kuumuta madalal kuumusel, ise pidevalt segades seni, kuni glasuur tumeneb. Pane murelid koogile ning nirista šokolaadiglasuuriga kogu kook üle.

- Kui kasutad originaalretsepti, siis peale tumedate küpsiste kihti tuleb moosikiht, ühtlasi on see ka viimane kiht. Selle kihi peale pane ülejäänud purustatud küpsised hapukoorega.
- Mina lasin paar tundi taheneda, valmistasin glasuuri, niristasin peale ning seejärel seisis kook terve öö külmikus.
- Väiksema koguse järgi glasuuri tehes, võiks selle peale niristada enne serveerimist. Öö otsa seistes imbub sisse ning pole enam nii ilus läikiv ning ei jää tuntavat glasuuri kihti. Minul oli mõnus šokolaadine kiht glasuuri peal, läikis ilusti ning ei imbunud ka sisse.


Kooki on väga lihtne valmistada, samuti ei kulu sellele väga palju aega.
Ja maitses tõesti nagu kräsupea, ainult et küpsistega variant. Eriti meeldisid mulle murelid glasuuri all. Koos pole ka magus, sest magusust annavad ainult küpsised ning glasuuris olev suhkur. Meile väga maitses, lisame lemmikutesse! :)


 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar