Lehed

teisipäev, 2. juuni 2015

Sinine esmaspäev/rabarbri vol 2.

Mul polnud esmaspäeva öösel üldse und. Proovisin magama jääda, aga vähkresin voodis ning tulin tagasi üles, et mitte Kaarlit segada. Mõtlesin, et kui natukene netis olen, et küll siis ka see uni tuleb, aga ei tulnudki. Lõpuks oli kell juba pool 4, mul aga ei mingit und veel. Mõtlesin, et kui Kaarel üles ärkab, siis lähen mina voodisse laiutama ja und ootama. Kell ligines 4. ja Kaarel pidi varsti ärkama, otsustasin teha hommikusöögi talle, et ta saaks veel voodis natukene tukkuda. Praadisin peekonit munaga ning tegin kohvi. Kell 4 hakkas Kaarli telefonil äratus röökima, ma ei saanud seda kuidagi kinni. Magamistoast tormas maru unise näoga Kaarel välja. Pani äratuse kinni ja pikutas veel 15 minutit. Eks tal oli suht raske ärgata. Ma küll ajasin teda eile õhtul vara magama, aga ta ei läinud ning siis veel avastas, et tal mingi töö asi vaja teha ja nii oligi kell juba üksteist tiksunud, kui ta voodisse läks.
Saatsin Kaarli ära ning jäin Une-Matit ootama. Aken oli lahti ning linnud siristasid väljas. Vahel on see õhtul magama jäädes päris häiriv, muudkui aga siristavad.  Jäin magama, aga ärkasin 9-10 vahel üles, sest keegi hakkas muruniidukiga pläristama. Tukkusin veel natukene, lõpuks läks uni ära ning pikutasin niisama voodis ja mõtlesin igasuguseid mõtteid. Meie suhtele, sõpradele, tervisele, kaalule. Peamiselt kahele viimasele. Teen sellest mingi hetk postituse..
Suurt midagi päev otsa ei teinud. Polnud mitte mingit tuju ega tahtmist. Selline logelev ja uimane esmaspäev.
Süüa ka täna ei tee. Külmikus on küllalt kraami, tuleb enne neist lahti saada.
Siis aga mõtlesin, et võiks midagi küpsetada. Pole päris ammu küpsetanud ning pealegi on rabarberi hooaeg. Tuleb siis ära kasutada seda aega, sest talvel sügavkülmast võttes on ta üpris vesine tegelikult. Saab küll ka koogile kasutada, aga kisselli või mannavahu jaoks sobib paremini.
Pühapäeval juba tegin mannavahtu nagu ka kirjutasin, sai ots lahti tehtud, seega jätkub rabarbrist toitude tegemine. Leidsin mitu retsepti mida võiks teha. Arvasin, et täna õhtul enam tegema ei hakka ning poodi ma ka väga minna ei viitsinud. :) Aga kuna Kaarel läks postkontorisse ajakirja järele, siis saatsin ta poodi ka ühtlasi juba. Kergendab minu tassimis vaeva.
Õhtul kella 23 ajal siiski otsustasin, et küpsetan täna. Kell küll palju, aga mis siis. Kell polnud veel 23 ka, kui ruttu miksriga vahustasin. Vast naabrid ei pahanda. :)
Facebooki "Koogimeister" grupis jagas üks tore naisterahvas lahkesti oma hõrgutise retsepti. Tundus huvitav ning otsustasin järgi proovida. Ta kirjutab, et peaks olema sai, aga valmis küpsetis meenutab rohkem keeksi, seega paningi siia nimeks sai/keeks.
Aga retsept ka siis.

Rabarbri sai/keeks

Vajad:
- 150 g toasooja võid
- 150 g suhkrut
- 2 muna
- 1 tl vanilliekstrakti
- 200 g mandlijahu
- 1 apelsini riivitud koor
- 100 g nisujahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 100 ml maitsestamata jogurtit
- 400 g rabarbrit
- peale puisteks mandlilaaste või mida parajasti kodus on ning maitseb

Kuna mul oli väiksem vorm, siis panin umbes poole koguse rabarbrist, sest kartsin et väga hapu jääb.
Kodus polnud mul ka nii palju mandlijahu, seega lisasin rohkem nisujahu ning lisaks komponente kokku segades libistasin sujuvalt silmad vanilliekstraktist üle ning see jäi sootuks lisamata. Aga taigen lõhnas ja maitses nii mõnusalt apelsini järgi, et äkki ongi hea, kui jäi lisamata. Mandlilaaste lisasin kohe hunnikuga, sest mulle need väga meeldivad kookide peal.

Valmistamine:
Koori rabarbrid ning lõika need vormi järgi ühepikkusteks juppideks.
Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad ja lõpuks vanilliekstrakt.
Peale poole taigna panemist vormi ning esimene rabarbrite rivi peal.
Sega kuivained ja riivitud apelsinikoor omavahel ning sega see vaikselt või-suhkru-munamassiga kokku, lõpuks lisa jogurt.
Kata 25x12 cm (leiva)küpsetusvorm küpsetuspaberiga ning pane pool taignast vormi ja lao taignale rivi rabarbreid. Siis kata rabarbrite rivi ülejäänud taignaga ning lao jällegi taignale rabarbritest rivi.
Peale raputa 2 supiluskat suhkrut ja maitse järgi mandlilaaste, kui on.

Enne ahju panemist. Teine pool taignast ning rabarbereid peal.
Küpseta 180 kraadi juures 75-90 minutit. Kontrolli küpsust tikuga. Umbes poole aja pealt kata fooliumiga, muidu kõrbeb pealt ära.












Poole küpsemise ajal tuli ahjust juba nii head lõhna, et võttis keelt limpsama. Lasin ilusti 90 minutit küpseda ning ahjust tuli väga ahvatlev küpsetis välja. Jätsin vormi jahtuma, nüüd ei jõua homset ära oodata, millal maitsta saab!



















See on väga-väga hea keeks! Pole üldse kuiv nagu keeksid tavaliselt on. Mõnusalt mahlane, lausa sulab suus!  Hapukas rabarber ning taignasse riivitud apelsinikoor tasakaalustavad üksteist. Arvan, et minu jaoks oleks see vanilli maitse üleliigne olnud, sest praegu tulevad head värsked maitsed esile. Kaarel sõi ja mõmises, ütles, et see on lihtsat nii hea! Pole nii head keeksi saanudki! Mugisime kahekesi peaaegu terve keeksi ära. Sõrmed limpsisime ka puhtaks, nii hea oli! Nomm-nomm! :P Kui vaid naabrid teaksid, kui HEA asja ma valmis küpsetasin, siis poleks nad üldse pahased hilise mikserdamise pärast, kui nad seda on. :)
Kindlasti teen seda veel ja veel, sai suureks lemmikuks. Kui alguses mõtlesin, et rabarberit sügavkülma ei pane talveks, siis nüüd selle keeksi pärast panen. Mingisugust hapukust ja maitset ta ikka annab.
Tehke teie ka, kindlasti maitseb! ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar