Lehed

reede, 27. november 2015

After Eight kommid

Olen ka varem komme teinud, selliseid kahe käe vahel kokku mätsitud ja šokolaadiga kokku mökerdatud. Jah, just sellised need kommid tavaliselt välja kukkunud ongi. :)
Aga mõni aeg tagasi ostsin endale silikonist kommivormid ning mõtlesin, et proovin. Peaksid ju ilusamad kommid tulema, kujuga ja puha. :)

Niisiis lõingi google otsingusse sisse "šokolaadikommide retseptid". No retsepte tuli ikka hulgim ja ma ei viitsinud neid kõiki läbi lapatagi. Tahtsin midagi põnevamat, kui senimaani teinud olen. Kindlam viis tundus juba teada ja armsaks saanud blogile suunduda. Sellest blogist leiab põnevaid retsepte, ilusaid pilte, muhedat juttu ning vahel tundub, et tõsine raketiteadus on see, millega see naisterahvas hakkama saab. :) Paneb alati ahhetama ning mõtlen, et no mina küll selliste kunstiteostega hakkama ei saa. Väike aukartus.
Jutt loomulikult Olga Kaju blogist. (LINK)
Tema retseptiregister on pikk ning  ei oskagi kohe valida, kuid kindel on, et kui sealt midagi välja valid, üllatud meeldivalt - põnevad maitsed koos.

Leidsin päris mitu kommide retsepti, mida tahaks katsetada, kuid teen otsa lahti just After Eight kommidega. Paistsid jõukohased olema esmakordseks vormide katsetamiseks. Ja mulle väga maitseb After Eight, huvitas, et kas kodus tehes on võimalik ligilähedast maitset võimalik saavutada.
Retsepti leiad SIIT.



Umbes 35-40 kommi peaks saama selle retsepti järgi.

Vaja läheb:                                                                   
- 30 g võid
- 2 dl tuhksuhkrut
- 3 spl vahukoort
- 2 spl piparmündiekstrakti
- 1 tl vanilliekstrakti
- 300 - 400 g tumedat šokolaadi katmiseks

Leidsin poest ainult essentsi, polnud võimalik kuskile asjalikumasse poodi ka minna, et ekstrakti osta, nii et leppisin olemasolevaga.

Kuumuta potis vahukoor ja või. Võta tulelt, lase natuke jahtuda ning lisa piparmündiekstrakt, vanilliekstrakt ja tuhksuhkur.
Lisasin rõõmsalt vanilliessentsi ära, hakkasin piparmündi oma otsima ja mitte ei leia. Mõtlesin, et ei tea kuhu ma selle küll panin ning märkasin laual poe nimekirja, millega eile poes käisime ja vaata vaid, nimekirjas polegi piparmündiekstrakti. Mhh, mis nüüd saab?
 Improviseerisin natsa ning võtsin piparmündi karamellkomme ja viskasin segu sisse. Läks nässu, hakkas imelikult vahutama ja sulanud või läks tükiliseks kuidagi.
Uus katsetus! Sel korral olin targem ning sulatasin enne potis karamellkommid ära ning siis alles lisasin teised koostisosad. Piparmündi lõhna oli tunda ning natukene rohekat tooni viskas. No proovib, mis välja tuleb!
Jäta täidis jahtuma (vahepeal segades) ning sulata senikaua vesivannil šokolaad.

Nüüd läks lõbusaks.
Võtsin oma silikonvormid ning olin algul nõutu, et millega ma seda šokolaadi seal vormis laiali ajan. Kiiresti taipasin, et grilltikk hea peenike.
Tõstsin väikse lusikaga 4 vormi täis proovimiseks ning hakkasin tikuga mässama. Kui enamvähem määritud, panin koheselt täidist ja asetasin külmikusse. See polnud väga hea mõte. Tikuga surkides segunes šokolaad natukene täidisega, aga ma tahtsin, et ilus valge jääks. Umbes 5 minutit olid külmikus olnud, võtsin välja ning katsin täidise õhukese šokolaadi kihiga. Ootasin umbes 10 minutit ning võtsin prooviks esimese kommi vormist välja, et näha, kas sai piisavalt palju šokolaadi külgedele. Täidis kumas külgedelt läbi, mustri kohtades olid tühjad kohad. Nüüd teadsin järgmisi komme tehes, mida tuleb silmas pidada.
Ülejäänud vormide külgedele määrisin topelt šokolaadi kihi. Esimene kiht peale - külmikusse. Teine kiht peale - külmikusse. Siis alles täidis sisse, natukene külmikus lasta taheneda ning katta õhukese šokolaadi kihiga.

Maru lihtne tundub kirja pannes. Aga tegelikult olid kõik kohad šokolaadi täis, mis sest et ma väga hoolikalt tõstsin lusikaga šokolaadi vormi. Ikka tilkus kuskile, tikk oli poole peale šokolaadiga koos nagu oleks hiiglaslikke komme teinud, kui vormid olid kõigest sentimeetri kõrgused, minu näpud ka siis loomulikult koos. Tegin sõrmedele šokolaadi maski või niii. :)
Teist šokolaadi kihti peale kandes hakkas alumine sulama toasoojuses ja muidugi soe sulatatud šokolaad aitas ka kaasa. Tuli kiiresti tegutseda. Šoksi kiht peale, kähku külmikusse. Vahepeal limpsasin sõrmi, sest muidu poleks varsti enam tikku käest saanud, oleks käe külge ära hangunud. :) Õnneks pliidi ääres oli küll soe!
Siis ruttu täidis, et jälle soojas sulama ei hakkaks, kähku külmikusse. Vahepeal külmkapi ust nühkida, sest seal juba rohkem šokolaadi, kui ühes kommi vormis. Haarad uuesti külmikust vormi, kannad (mökerdad) kähku õhukese kihi täidisele ja ruttu külmkappi.
Kogu aja, kui lusikaga šokolaadi võtsin, hoidsin hinge kinni, kui sulanud šokolaadi nõu vesivannil kõikuma hakkas, et vesi sisse ei läheks.
Arvutist kõlas Taukari laul "Segased lood". Pidin ainult kaasa laulma ja noogutama. :)
Lõbus meisterdamine. :)

Komme tuli mul välja 31. Ma esimest vormi täites priiskasin täidisega ja panin need liiga täis, ei arvestanud sellega, et peale tuleb veel õhuke kiht šokolaadi.
Šokolaadi katmiseks kulus mul umbes pool retseptis antud kogusest. Väiksed vormid ja väga paksult seda šokolaadi ka ei saanud. Saan veel komme teha.

Kommid maitsesid hästi, väike after eighti maik on küljes küll. :)
Kuigi see vanill häiris natukene, aga see on mu enda teema, mulle ei meeldi väga selle maitse ega ka mitte lõhn. Jäi natukene häirima, kuigi panin vähem.
Järgmine kord tasuks ikka piparmündiekstrakt ka soetada, oleks piparmünti tunda. Kommidest natukene tuli maitset, aga väga vähe.
Täidis kumab ka ikka mõnest kohast läbi, hoolimata, et enda arvates topelt kihi panin. Täidise peale pandud šokolaadikihid on ka natukene lohakad, üle ääre.
Arenemisruumi veel on, aga sai nüüd ära proovitud vormiga kommide tegemine ja järgmine kord olen juba targem ning tean, mis ees ootab.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar