Lehed

neljapäev, 26. november 2015

Mahlane kodune šokolaadikook

Soetasin endale mõni aeg tagasi Sue Sheperd´i "Gluteenivaba köök" retseptiraamatu.
Ei, mul ei ole gluteenitalumatust tuvastatud, käisin ja lasin perearstil proovi võtta ning ta teatas, et võin süüa nii kuis jaksan, et indeks on nii madal ja normi piires.
Küll aga viimasel ajal tunnen, et kõht on ebamugavalt punnis/õhku täis, kui jahutooteid söön. Ei tea, kas see on sellest, et toitumiskava jälginud, mis põhimõtteliselt on jahuvaba... Aga igatahes on see teema esile kerkinud ning mõtlesingi natukene teadlikumalt jälgida ning vaadata, mis siis saab.

Lappasin raamatu ka kohe läbi ning leidsin nii soolaseid, kui ka magusaid roogi, mida tahaks proovida. Raamat on lihtsalt üles ehitatud, leiab seletusi, igapäevaseid ja lihtsaid retsepte.

Kuna mõnda aega pole tube täitnud hõrgud koogilõhnad, siis üks šokolaadikook läks tegemisele.
Kodus kõiki asju polnud, seega tuli esmalt sammud seada poe poole riisi- ja maisijahu järgi.

Mainin kohe ära, et retseptis olid enamus asjad gluteenivabana ja väherasvasena välja toodud, aga kuna ma 100% gluteenivaba elu ei taha, vaid mõningaid asju vältida, lisaks enamus asju oli kodus olemas, siis mina kasutasin retseptis tavalist küpsetuspulbrit, tavalist piima jmt.

Retseptis olev suhkru kogus ehmatas algul ära ning tahtsin steviaga proovida, aga siis otsustasin ikka, et proovin algse retsepti järgi, et hiljem uuesti tehes saab muuta, kui nii pole ikka hea.
Glasuuris olev tuhksuhkru kogus pani ka hambad valutama retsepti lugedes, et korralik kogus. :)
Kuid SIISKI tahtsin proovida, sest autor kiidab, et lihtne ja alati suurepäraselt õnnestuv retsept.



Taigen:
- 170 g peent riisijahu                                        
- 75 g (gluteenivaba) maisijahu
- 90 g kartulijahu
- 70 g kakaopulbrit (mitte magusat)
- 2 tl (gluteenivaba) küpsetuspulbrit
- 1 tl söögisoodat
- 1 tl ksantaankummit (mina ei kasutanud ja ei teadnud, mis see üldse ongi. Pärast lugesin, et paksendaja, stabilisaator).
- 2 muna
- 330 g suhkrut (ehmatasin algul selle koguse peale ära ja tahtsin steviaga teha, aga jäin algse retsepti juurde, et proovib nii algul)
- 50 g magedat sulatatud võid
- 200 g (gluteenivaba) vaniljejogurtit (mina kasutasin kreeka jogurtit ja sisse segasin vaniljesuhkrut)
- 1,6 dl (väherasvast) piima


Šokolaadiglasuur:- 4,25 dl tuhksuhkrut (auch, hambad kukuvad suust :D)
- 2-3 spl kakaopulbrit (mitte magusat)
- 100 g toatemperatuuril magedat võid
- 3 spl piima


Kõigepealt eelsoojenda ahi 170 kraadini ja määri võiga lahtikäivate äärtega koogivorm.
Retseptis öeldakse, et 23 cm läbimõõduga vorm, aga mina tegin 26 cm läbimõõduga ja tuli mõõõõõnusalt kõrge kook.

Sõelu jahud, kakao, küpsetuspulber, söögisooda ja ksantaankummi (kui kasutada) kaussi ning sega vispliga korralikult läbi.
Ei saa üldse aru, et miks seda paksendajat kasutama peaks, taigen on parajalt elastne ja pole väga kuiv.

Vahusta mune ja suhkrut, kuni need muutuvad paksuks vahuks. Lisa sulatatud või, jogurt ja piim ning sega hästi.
Lisa kuivad koostisained ja mikserda 2-3 minutit. Mõistlikum algul segada, sest muidu on terve köök kuivainete tolmu täis. :)

Kalla tainas vormi ja küpseta 35-40 minutit või kuni selle pealispind on küpsenud (tikk peaks puhtaks jääma). Reaalselt küpseb umbes 50 minutit. 
 Jäta 5 minutiks vormi, siis võta vormist välja ja lase koogil täielikult jahtuda.

Šokolaadiglasuuri valmistamiseks sõelu kaussi tuhksuhkur ja kakaopulber, lisa või ja piim ning sega hoolega. Kui segu on ühtlane või taoline mass, siis määri see ühtlase kihina jahtunud koogile.
Tasub sõeluda kuivaineid, sest mina ei sõelunud ning tükk tegemist oli, et tuhksuhkru tükid välja saaks.


Sobib väga hästi kohvi või tee kõrvale maiustamiseks ning piisab ühest tükist, et isu täis saaks, sest maitse on üpris tummine. Selline rammus šokolaadikook nagu šokolaadikoogid ikka on.
Kook on kõige maitsvam teisel-kolmandal päeval, siis on glasuur ka kergelt sisse imendunud ning seistes lähevad maitsed paremaks.
Muidu meile maitses, natukene teistsugune konsistents. Kohev, elastne - arvestades, et pole nisujahu, mis seoks. Pole kuiv ega ka väga mahlane.
Suhkru kogusest võiks järeldada, et üpris magus, aga täpselt paras. Mõru kakaopulber tasakaalustas selle magususe ära.
Kerkis väga hästi, keskelt küll vajus natukene lohku, aga selle peitsin glasuuriga ära. :)
Teen kindlasti veel kunagi. :)







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar